Zonnewarmte
U kunt bij ons terecht voor de aanschaf en montage van een complete zonneboilerinstallatie.
Op een positie, goed bereikbaar voor de zon, bevindt zich de collector. De taak van dit apparaat is om zonne-energie om te zetten in warmte. In feite is de collector een met een glasplaat afgedekte aluminium bak met daarin een koperen plaat die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (glycol) en wordt via een geïsoleerde leiding opgeslagen in een boiler.
Binnen in het huis of in het bedrijfspand bevindt zich het overige gedeelte van de zonneboiler. Een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 150-500 liter), een pomp en een unit met meet- en regelelektronica. In het voorraadvat bevindt zich tapwater en een warmtewisselaar waar de transportvloeistof doorheen stroomt die vanaf de collector komt. Het hele warmtewisselsysteem tussen de collector en het voorraadvat is een gesloten druksysteem aangedreven door een pomp.
Bij voldoende zon (en warmteverschil tussen boiler en collector) gaat de pomp draaien en stroomt de opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar. Het geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in de boiler mag opgewarmd worden tot 90°C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is, wordt de circulatie automatisch gestopt.
Bij onvoldoende zonne-instraling, zoals in de winter, zorgt de comfortfunctie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking hebt. Dit is mogelijk doordat de zonneboiler gekoppeld is aan uw bestaande warmwatervoorziening.
Ook is het mogelijk om uw wasmachine of vaatwasser op dit systeem aan te sluiten. Deze apparaten worden dan met warm water uit de boiler gevuld, waardoor hun warmte niet meer elektrisch opgewekt hoeft te worden. Meer informatie hierover staat bij mengkast voor wasmachine en/of vaatwasser.
Zonnestroom
Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, kunnen stroom opwekken met behulp van zonlicht. Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Het zonlicht dat op deze zonnecellen valt, wordt omgezet in gelijkstroom. Om deze stroom ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom omgezet worden in 220/230 Volt wisselstroom. Hiervoor is een omvormer nodig.
Woningen, flat- of kantoorgebouwen, commerciële, industriële en agrarische gebouwen kunnen allemaal eenvoudig worden voorzien van zonnestroomsystemen. Op elk schaduwvrij dakoppervlak met een goede zonoriëntatie kan een zonnestroominstallatie geplaatst worden.
Bij het plaatsen van zonnepanelen worden ook omvormers en dakmontagesets geleverd. Als één systeem wordt dit in bedrijf gesteld en aan u overgedragen bij oplevering.
Wij leveren uitsluitend zonnepanelen van Europese kwaliteit.
Omvormers
Een omvormer zet de opgewekte gelijkspanning om in bruikbare 220/230 Volt wisselstroom. In tegenstelling tot het gebruik van één centrale omvormer voor het gehele panelenveld, kan er ook voor gekozen worden om ieder zonnepaneel van een micro-omvormer te voorzien.
Het gebruik van micro-omvormers biedt een aantal voordelen ten opzichte van een centrale omvormer:
- Hogere brandveiligheid, er hoeft geen hoge gelijkspanning naar een centrale omvormer in uw woning binnengebracht te worden.
- Grotere flexibiliteit, de zonnepanelen kunnen in verschillende velden over uw woning verdeeld worden, ongeacht de hellingshoek en oriëntatie t.o.v. het zuiden.
- Eenvoudige uitbreiding, het aantal zonnepanelen op uw dak kan later eenvoudig uitgebreid worden.
- Hoger rendement, ieder paneel kan op het maximale vermogen produceren, ook wanneer een gedeelte van de panelen in de schaduw ligt.
- Een systeem met micro-omvormers van Enphase is voorbereid op het intelligent gebruik maken van het opslaan van de opgewekte stroom in accu’s.
In de micro-omvormer, die zelf vrijwel geen energie gebruikt (!), worden alle gegevens van het paneel geregistreerd. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal zonuren, de netto-opbrengst per dag, per week en per jaar. Deze gegevens kunnen zowel per zonnepaneel als voor het gehele systeem ingezien worden met uw gekoppelde PC en/of smartphone. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de opbrengst van uw systeem.
Daksystemen
De zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een pannendak gemonteerd worden.
Mengkast vaatwasser en/of wasmachine
Een vaatwasser en wasmachine kunnen voorzien worden van een hotfill mengkast. Deze mengkast zorgt ervoor dat een vaatwasser of wasmachine gevuld wordt met warm water, waardoor het apparaat niet zelf elektrisch de warmte hoeft te produceren. Een mengkast in combinatie met een cv-ketel, pelletketel of zonneboiler levert een besparing op van 25 tot 75% op het elektriciteitsgebruik van uw wasmachine en vaatwasser.
De mengkast is zeer eenvoudig in gebruik.
Warmteterugwinning uit ventilatielucht en douchewater
Uit het afvalwater van een douche kan de warmte deels teruggewonnen worden door het toepassen van een douche-WTW. Het warme afvalwater van de douche zorgt voor het voorverwarmen van het verse schone water, waardoor de cv-ketel of alternatieve warmtebron minder warmte hoeft toe te voeren. Op deze manier kan energie bespaard worden. Een douche-WTW kan zowel verwerkt zijn in een douchegoot als in een verticale buis in de wand.